+40773353413 / +40775307439 | beyouroumania@gmail.com
Empower Youth

Empower Youth

Empower Youth

Schimb de tineri finanțat prin programul Erasmus+ al Comisiei Europene.

„Democraţia nu poate reuşi până când cei care îşi exprimă votul nu sunt pregătiţi să aleagă înţelept. De aceea, autentica armă de apărare a democraţiei este educaţia. – Franklin D. Roosevelt

Contextul proiectului

Conferința privind viitorul Europei, care a avut loc la 15 ianuarie 2020, a reprezentat punctul de plecare al proiectului „Empower Youth”. Comisia Europeană, Parlamentul și Consiliul s-au unit pentru o declarație comună de parteneriat pentru perioada 2020-2022, cu scopul de a determina noi acorduri sau amendamente la cele existente, cu privire la viitorul democrației europene. Rezoluția Conferinței a subliniat faptul că „cetățenii din toate mediile sociale, reprezentanții societății civile și părțile interesate la nivel european, național, regional și local trebuie să fie implicați în stabilirea priorităților UE, în conformitate cu preocupările cetățenilor, într-o abordare ascendentă, transparentă, inclusivă, participativă și bine echilibrată”.

Această inițiativă a celor 3 instituții a Uniunii Europene este motivată de numărul mare de alegători, mai ales tineri, la alegerile europene din 2019. Cetățenii, în special tinerii au arătat că vor să fie ascultați de cei care guvernează și vor să își facă vocea auzită.

În consecință, tinerii trebuie să dobândească un set de abilități necesare în participarea democratică la nivel local, național și european.

Partenerii proiectului:

 • European Youth Centre Breclav Z.S – Cehia
 • Association TDM 200 – Italia
 • Associação de Defesa do Património Cultural Natural de Soure – Portugalia
 • Asociacija Aktyvistai – Lituania
 • Youthfully Yours SK – Slovacia
 • Youth on Board – Macedonia

Scopul proiectului este de a crește nivelul de implicare a tinerilor în viața democratică (implicare civică, electorală și politică) la nivel local, național și european.

Obiectivele proiectului:

 • să promoveze cetățenia activă și participarea civică în rândul tinerilor;
 • să stârnească interesul tinerilor pentru viața civică, viața politică și procesul de luare a deciziilor la nivel local, național și european;
 • să cunoască importanței implicării tinerilor în modelarea viitorului democrației europene;
 • să exploreze modalitățile de implicare activă în societate (prin voluntariat, activare în ONG-uri, întâlniri cu autoritățile locale, participare la dezbateri, negocieri etc.);
 • să înțeleagă mai bine rolul principalilor actori (cetățeni, guvern, ONG-uri, mass-media) într-o societate democratică;
 • să dobândească un set de abilități utile pentru a deveni factorii de schimbare în comunitatea locală și în societate.

Profilul participantului

Grupul țintă pentru schimbul de tineri este format din 28 de tineri cu vârsta cuprinse între 18-25 de ani și 7 lideri de grup cu vârsta peste 18 ani fără limită de vârstă superioară.

Căutăm tineri interesați de subiectul proiectului, de implicarea civică, procesul decizional, valorile Uniunii Europene, politicile de tineret, tineri care activează în comunitățile lor făcând parte din ONG-uri, tineri care fac voluntariat , dar și tinerii care sunt mai puțin activi sau deloc activi, dar sunt motivați să acumuleze cunoștințe despre subiectul proiectului și  despre implicarea în viața democratică.

Cum aplici?

 1. Citești informațiile complete despre proiect, disponibile în Infopack-Empower-Youth;
 2. Completezi FORMULARUL DE SELECȚIE.

Procesul de selecție este deschis până la data de 30 iunie 2020.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *