ReAct Against Hate
Proiect cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+
CONTEXTUL PROIECTULUI
Proiectul ReAct Against Hate a luat ființă din nevoia de a acționa în contextul răspândirii discursului instigator la ură în toată Europa.
În ultimii ani, răspândirea și normalizarea discursului instigator la ură din Europa au contribuit la radicalizarea indivizilor și a grupurilor împotriva altor persoane alimentând infracțiunile motivate de ura față de grupurile marginalizate.
De la discriminare și stigmatizare, la atacuri directe asupra romilor, imigranților, a minorităților religioase și a altor grupuri, atât în viața de zi cu zi, cât și în social media, discursul de ură s-a manifestat treptat prin violență, slăbind coeziunea socială între comunități, tineri, amenințând democrația, egalitatea, drepturile omului și statul de drept pe întreg continentul. Cele mai vizate grupuri sunt tinerii vulnerabili din medii defavorizate, aparținând minorităților etnice, imigranții, refugiații.
Consecințele discursului instigator la ură în rândul tinerilor sunt reprezentate de marginalizare, excluziune socială, izolare, frică, anxietate, problemele de sănătate mintală care duc la două comportamente extreme pe termen lung și anume sinucidere și radicalizare manifestată prin acte de delincvență juvenilă.
CONSORȚIU
Consorțiul proiectului a fost format din 8 organizații de tineret și instituții care se confruntă cu aceleași probleme în comunitățile locale, a decis să implementeze proiectul ReAct Against Hate pentru a aborda problema discursului instigator la ură și a discriminării în rândul tinerilor prin educație pentru drepturile omului:
- Asociația Be You;
- Sdruzhenie Evropeyski Proekti V Balgaria;
- Centrul European de Tineret Breclav ZS;
- Aux Couleurs du Deba;
- Scambieuropei;
- Europejskie Forum Mlodziezy “FRATERNITAS”;
- Agencia Local De Juventude Das Beiras E Serra Da Estrela;
- Akdeniz Anadolu Lisesi.
SCOP ȘI OBIECTIVE
Proiectul a avut ca scop îmbunătățirea abilităților și cunoștințelor lucrătorilor de tineret în educația pentru drepturile omului pentru a contracara fenomenul de discurs instigator la ură și discriminarea în rândul tinerilor vizați.
Obiectivele proiectului au fost:
- creșterea cunoștințelor despre educației pentru drepturile omului pentru a ajuta tinerii să depășească situații de discriminare și discurs instigator la ură;
- îmbunătățirea capacității de adaptare a instrumentelor și metodelor de educație non-formală bazate pe educația în domeniul drepturilor omului pentru a desfășura activități cu tinerii afectați de discursul instigator la ură și discriminare;
- oferirea unui spațiu pentru schimbul de experiență și bune practici în educația pentru drepturile omului în contextul discursului instigator la ură;
- diversificarea metodelor de educație non-formală la nivel organizațional pentru a implementa proiecte și activități ce vor reduce discursul instigator la ură în rândul tinerilor afectați (minorități etnice, imigranți, refugiați).
PROFILUL PARTICIPANTILOR
Proiectul a implicat 27 de participanți și 2 formatori din România, Bulgaria, Cehia, Italia, Franța, Polonia, Portugalia și Turcia care au participat la mobilitatea proiectului ce a constat într-un curs de formare găzduit de comuna Aninoasa din Dâmbovița, România. Cursul de formare a fost implementat în perioada 18-26 iulie 2021.
Participanții au fost lucrători de tineret având diverse experiențe în domeniul educației, cu vârsta peste 20 de ani, cu minim 1 an de experiență în munca de tineret, lucru cu tineri din medii defavorizate care se confruntă cu obstacole socio-economice, tineri aparținând minorităților etnice și tineri imigranți, refugiați; lucrători de tineret cu experiență în facilitare și cunoașterea metodelor de educație non-formală.
CURS DE FORMARE
Pe parcursul celor 8 zile de mobilitate, participanții au fost implicați în activități de educație non-formală, ateliere practice pe tema discursului instigator la ură, discriminare, drepturile omului și educația pentru drepturile omului. Temele au fost abordate prin metode participative de educație non-formală precum teambuilding, lucru în echipă, cafeneaua publică, dezbateri, simulări, discuții, jocuri de rol, exerciții practice, masa rotundă, vizite culturale care au asigurat cel mai bun cadru de învățare și împărtășire a bunelor practici.
Cursul de formare a fost urmat de activități de diseminare. Organizațiile partenere și lucrătorii de tineret au organizat diverse activități de diseminare (ateliere, întâlniri, dezbateri, discuții, campanii online, etc) în comunitatea locală cu scopul de a crește gradul de conștientizare asupra discursului instigator la ură și discriminare în rândul tinerilor, asupra cauzelor și consecințelor și cum poate fi folosită educația pentru drepturile omului în prevenirea și reducerea discursului instigator la ură.
IMPACT
Proiectul a avut impact major asupra participanților, a organizațiilor partenere, la nivel local, național și european/internațional.
Rezultatele obținute contribuie la reducerea și prevenirea discursului instigator la ură pe termen lung în rândul tinerilor din comunitățile locale ale organizațiilor partenere, prin utilizarea metodelor și instrumentelor bazate pe educația pentru drepturile omului în activitățile de tineret.
Ca urmare a participării la mobilitate, lucrătorii de tineret sunt capabili să identifice formele discursului instigator la ură, să analizeze diferite conținuturi media care ar putea conține mesaje de ură, cunosc situația discursului instigator la ură și realitățile locale ale tinerilor din Europa, cunosc legislația națională și europeană, reglementările care combat discursul instigator la ură și discriminarea, sunt capabili să planifice acțiuni și activități de combatere a discursului instigator la ură în rândul tinerilor, pe baza educației pentru drepturile omului.
De asemenea, proiectul a oferit un teren solid pentru schimbul de experiență și bune practici între lucrătorii de tineret și organizațiile partenere pe tema proiectului și în activitățile de tineret. Cursul de formare a echipat lucrătorii de tineret cu instrumente și metode pentru a concepe activități eficiente pentru tineri, abordând discursul instigator la ură și discriminarea prin educația pentru drepturile omului. Lucrătorii de tineret dețin competențele necesare pentru implementarea de acțiuni și activități adecvate ținând cont de mediul socio-cultural al tinerilor.
Organizațiile partenere și-au sporit capacitatea de a opera la nivel european, au făcut schimb de bune practici în tematica proiectului și în politicile de tineret. Sunt capabili să livreze activități calitative având un mediu mai dinamic și mai profesional în cadrul organizației și sunt pregătiți să integreze bune practici, instrumente bazate pe educația pentru drepturile omului în activitățile lor.
Tinerii care au reprezentat beneficiarii indirecți au fost implicați în activități de diseminare, devenind mai conștienți asupra cauzelor și consecințelor discursului instigator la ură și discriminării.
La nivel național și internațional, proiectul are potențialul de a fi replicat, de a inspira acțiuni și activități similare, motivând ONG-urile și lucrătorii de tineret să inițieze activități și acțiuni în comunitățile lor locale pentru a lupta împotriva discursului instigator la ură și a discriminării în rândul tinerilor folosind educația pentru drepturile omului.
LINK-URI
DISEMINARE
PLIANT-DISEMINARE-ReAct Against Hate
https://www.breadriver.com/proiectul-erasmus-react-against-hate-a-ajuns-la-final
https://eycb.eu/en/react-against-hate-romania
https://www.facebook.com/mariana.pereira
https://www.facebook.com/ana.sarmentoo
https://local.google.com/place?id=101498278
https://banisiafaceri.ro/proiectul-erasmus-react-against-hate-a-ajuns-la-final
https://www.livepr.ro/proiectul-erasmus-react-hate-ajuns-la-final
https://www.facebook.com/beyoueurope/posts/1904175393116628
https://www.facebook.com/media
https://akdenizanadolulisesi.meb.k12.tr
https://www.facebook.com/FraternitasNGO
https://www.facebook.com/scwspmo
https://www.facebook.com/197592180375867
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity
https://local.google.com/place