Antidote

ANTIDOTE

Alternative narratives for tolerance and Alternative narratives for tolerance and Intercultural Dialogue to Overcome stereotypes and spread equality – finanțat prin programul Europe for Citizens, 621813-CITIZ-1-2020-1-IT-CITIZ-NT”, cu un budget alocat către Asociația Be You de 8045 Euro.

Proiectul este în desfășurare și prevede cinci evenimente internaționale in Italia, Kosovo, România, Macedonia de Nord și Croația.

Principalele activități ale proiectului presupun:

  • o cercetare care va analiza discursul politic și elementele care duc la polarizarea opiniei publice;
  • ateliere locale cu tinerii care urmăresc demontarea prejudecăților și înlocuirea narațiunilor defăimătoarfe cu narațiuni alternative;
  • campania ”ANTIDOT” care permite lucrătorilor tineret și actorilor de primă linie să fie implicați în lupta împotriva mișcărilor extremiste sau populiste care stigmatizează în mod regulat minoritățile și migranții;
  • producerea „Toolkit-ului ANTIDOTE”, care colectează instrumente practice care vizează îmbunătățirea cunoștințelor și înțelegerii UE de către cetățeni, pentru a sprijini migranții” și „pe ceilalți” pentru a facilita procesul de integrare a acestora;
  • conferința finală de prezentarea setului de instrumente ANTIDOTE și lansarea Rețelei ANTIDOTE;
  • Elaborarea manualului de proiect.

Contextul proiectului

În Europa de astăzi, mișcările extremiste sau populiste stigmatizează în mod regulat migranții și minoritățile în discursul lor politic, amalgamând concepte distincte, precum criză și migrație sau terorism și migrație, pentru a polariza opinia publică. Această tendință contrastează puternic cu valorile UE care are ca obiective răspândirii dialogului intercultural prin reunirea oamenilor din culturi diferite, oferindu-le oportunitatea de a participa la activități commune.

Europa se confruntă cu cele mai semnificative fluxuri de migranți din istoria sa.

Migrația aduce diversitate, iar dialogul intercultural este un antidot eficient pentru răspândirea stereotipurilor și polarizarea opiniei publice. Aceste medii creează un teren propice pentru intoleranță și discriminare. Este necesar să se acționeze pentru a promova diversitatea, toleranța și respectul valorilor Uniunii Europene. Față de aceasta, misiunea ANTIDOTE este de a lua măsuri împotriva stigmatizării regulate a migranților și minorităților, răspunzând nevoii de a stabili un teren comun între diferite culturi și comunități prin promovarea înțelegerii și interacțiunii. Rețeaua noastră, formată din autorități locale, cetățeni și ONG-uri recunoscute, angajate în sprijinirea integrării, pune un accent deosebit pe educație ca antidot la polarizarea opiniei publice, cu scopul de a învăța cetățenii valoarea toleranței și ambiția de a promova activ dialogul intercultural, astfel încât să contribuie la evitarea conflictelor și a marginalizării migranților și minorităților.

Proiectul ANTIDOTE, cu narațiunile sale alternative puternice, va încuraja dialogul intercultural între cetățenii UE și migranți, va ajuta la depășirea stereotipurilor prin deconstruirea proceselor de stigmatizare. Acesta va crește gradul de conștientizare cu privire la bogăția mediului cultural și lingvistic din UE și va promova toleranța, contribuind astfel la dezvoltarea unei identități UE respectuoase, dinamice. Concentrându-se pe detectarea și expunerea narațiunilor în tendințe, a canalelor de dezinformare și tehnicilor de dezinformare, scopul ambițios al acestui proiect este de a încerca să canalizeze criticile la adresa UE într-un motor pozitiv pentru integrarea europeană pe termen lung și să ajute UE să se apropie de cetățenii săi și pentru a le crește rezistența.

RAPORT ACTIVITATI PROIECT

Newsletter