Human

HUMAN – handling universal matters and norms in human rights education

 17-24 noiembrie 2019

Kaunas, Lituania

 Descrierea proiectului

În prezent, subiecte precum terorismul, criza economică și migrația în masă a oamenilor trebuie discutate în profunzime. Mai mult, noile tehnologii au evoluat până la un punct în care au apărut numeroase probleme create de rețelele moderne de socializare (printre ele se enumeră cyberbullying-ul, discursul de ură în mediul online, etc.) prin încălcarea drepturilor omului. Toate aceste evenimente, care sunt impredictibile, îngreunează înțelegerea drepturilor omului și modul de funcționare al acestora de către tineri. Discuția despre drepturile omului, considerată cândva un subiect foarte „la modă”, nu mai este atât de populară azi. Informațiile provenite din foarte multe surse, unele nesigure produc confuzii mari în rândul tinerilor.

Extremismul în creștere și escaladarea discriminării și xenofobiei, a fost ca o ciumă în toată Europa, afectând societatea. Duce la crearea de mișcări populare și politice care desfășoară activități naționaliste sau, în general, este orientată împotriva drepturilor omului.

În 2015, Consiliul Europei a publicat Compass-Manual pentru Educația în Drepturile Omului. Manualul fiind actualizat cu noi instrumente și metode importante pe diferite teme legate de Educația în Drepturile Omului. De asemenea, au fost publicate și alte instrumente noi ( Kit despre transformarea conflictelor, etc.). Scopul acestui manual este de a oferi instrumente și metode eficiente în Educația în Drepturile Omului.

Cursul de training HUMAN, s-a bazat pe manualul Compass, dar și pe alte manuale și strategii propuse de Carta Europeană pentru Educația despre Cetățenia Democratică și Educația în Drepturile Omului, pentru a oferi un spectru amplu de abordări moderne ale Educației în Drepturilor Omului pentru tineri. Mulți lucrători tineri nu cunosc încă aceste instrumente oferite de Consiliul Europei și își manifestă curiozitatea și interesul atunci când au informații despre ele. De asemenea, devin entuziasmați de această oportunitate și învață cât mai multe pentru a împărtăși practicile acumulate în comunitățile locale cu colegii lor și pentru a le aplica în activitățile cu tinerii.

Proiectul a fost dezvoltat în parteneriat cu organizații din România, Italia, Slovacia, Malta, Portugalia, Polonia, Grecia, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Lituania.

Obiectivele proiectului

– să exploreze noi provocări și tendințe în Educația în Drepturile Omului pentru tineri;

– să echipeze lucrătorii de tineret cu abilitățile necesare pentru a aplica diferite abordări ale educației în drepturile omului în grupurile de tineri;

– să ofere formatorilor și lucrătorilor de tineret un spațiu pentru a acumula experiență de lucru practică în domeniul Educației în Drepturile Omului pentru tineri;

– să împărtășească exemple, probleme și bune practici pentru Educația în Drepturile Omului pentru tineri în diferite contexte din Europa;

– lărgirea rețelei de lucrători de tineret și formatori în domeniul Educației în Drepturile Omului pentru tineri;

– să favorizeze utilizarea programului Erasmus+ ca instrument de promovare a drepturilor omului în rândul tinerilor din Europa.

Activitățile proiectului

Activitățile cursului de training au fost interactive, bazate pe metode de educație non-formală. Prin activități, membrii Asociației Be You care au participat la curs, au acumulat mai multe informații despre istoria drepturilor omului și tendințe actuale. Au experimentat drepturile omului prin activități de simulare, dezbateri, discuții de grup. Au aflat mai multe despre realitățile altor țări participante, au discutat despre provocări în activitățile cu tinerii pe tema drepturilor omului, explorând instrumente și metode, împărtășind bune practici cu ceilalți lucrători tineri. De asemenea, au avut ocazia să aplice practic instrumente și metode coordonând ateliere cu ceilalți participanți în timpul proiectului.

Drept urmare, cunoștințele, abilitățile, experiența, instrumentele și metodele dobândite vor fi utilizate în activitățile locale cu tinerii. De asemenea, aceste metode vor fi exploatate în viitorul proiect Erasmus+ „ReAct Against Hate”, coordonat de Asociația Be You. Cursul de training va fi implementat în septembrie 2020.

#human #asociatiabeyou #erasmusplus

Newsletter