Step into EU

proiectul Step into EU combate euroscepticismul tinerilor

Step into EU

Schimb de tineri cofinanțat prin programul Erasmus+ al Comisiei Europene


”Ne înecăm cu informații, în timp ce murim de foame după înțelepciune. Lumea va fi de acum înainte condusă de oameni care sintetizează, oameni capabili să reunească informațiile potrivite la momentul potrivit, să se gândească critic la aceasta și să facă alegeri importante cu înțelepciune.” E.O. Wilson

Context proiect

Abilitatea cetățenilor de a-și folosi gândirea critică în selectarea informațiilor cu privire la probleme politice și sociale este foarte importantă. Această abilitate are un impact mare asupra unității Uniunii Europene și a integrării europene. Mai ales că Europa se confruntă cu o serie de provocări, cea mai gravă fiind pandemia de covid-19 și efectele provocate de aceasta. Aceste provocări au produs multă confuzie în rândul tinerilor și teamă că liderii politici sunt depășiți de aceste situații. De asemenea, aceste provocări au creat un teren propice pentru partidele populiste, pentru răspândirea dezinformării și a euroscepticismului. Tinerii fiind cei mai vulnerabili în fața dezinformării, a știrilor false și a discursului eurosceptic. Conform raportului Eurobarometru 2018 privind știrile false și dezinformarea online, canalele de socializare reprezintă surse de informare mai puțin credibile. Însă tinerii între 15 și 24 de ani au mare încredere în rețele de socializare și aplicațiile de mesagerie atunci când caută informații. Motiv pentru care abilitatea de a gândi critic și competențele de media literacy sunt mai importante ca niciodată.

Date proiect

Proiectul „Step into EU” 2020-2-RO01-KA105-080558 s-a desfășurat în perioada 1 decembrie 2020 – 30 martie 2022. Mobilitatea proiectului a avut loc la Aninoasa, în județul Dâmbovița, în perioada 5-14 iulie 2021.

Partenerii proiectului

Asociația Be You – Romania – coordonator proiect

Sdruzhenie Walk Together – Bulgaria

European Youth Centre Breclav Z.S – Cehia

Comune di Torino – Italia

FRATERNITAS – Polonia

Municipio de Paredes – Portugalia

Cultural Bridges Youth Group – Turcia

Scopul proiectului

Scopul urmărit prin proiectul „Step into EU” a fost de a combate euroscepticismul în rândul tinerilor prin îmbunătățirea abilităților de media literacy, creșterea capacității de a identifica știrile false și de a selecta cu atenție informațiile și sursele lor de informare.

Obiective

  • dezvoltarea gândirii critice a tinerilor cu privire la știrile pe care le citesc și aud;
  • dezvoltarea capacității tinerilor de a evalua critic diferite conținuturi media, evenimente sociale și politice;
  • îmbunătățirea abilităților de alfabetizare media a tinerilor pentru combaterea euroscepticismului și a știrilor false;
  • promovarea valorile europene în rândul tinerilor;
  • responsabilizarea tinerilor de a deveni cetățeni activi implicați în problemele care îi preocupă pe ei și comunitățile lor, în special euroscepticismul și știrile false.

Profilul participantului

Grupul țintă pentru schimbul de tineri a fost format din 35 de participanți din România, Bulgaria, Cehia, Italia, Polonia, Portugalia și Turcia. Astfel, mobilitatea a implicat 28 de tineri și 7 lideri de grup cu experiență în munca pentru tineret, proiecte internaționale și educație non-formală.

Tinerii care au participat la mobilitate aveau vârste cuprinse între 18-26 de ani și au fost foarte interesați de tema proiectului. Participanții au fost motivați fiind tineri activi în comunitățile lor interesați de Uniunea Europeană, media literacy, implicare civică. Aceștia au fost dornici să își îmbunătățească abilitățile de media literacy și să combată euroscepticismul, știri false. De asemenea, proiectul a implicat și tineri cu oportunități reduse care se confruntă cu obstacole sociale, economice, geografice și culturale.

 

Activitățile schimbului de tineri

Activitățile au îmbinat informațiile teoretice pe tema proiectului cu ateliere practice bazate pe metode activ participative și învățarea non-formală.

Tinerii participanții au fost implicați într-o varietate de activități pe tema euroscepticismului, a știrilor false și participarea tinerilor:

  • teambuilding;
  • jocuri de cunoaștere;
  • ateliere tematice;
  • analiză de text și indentificarea știrilor false
  • joc de rol;
  • dezbateri, creare de campanii video, creare de postere, creare de colaj;
  • propunere de acțiuni concrete de combaterea euroscepticismului și a știrilor false;
  • city game;
  • vizită culturală, seri interculturale și seri de socializare.

Rezultate

În urma participării, tinerii și-au îmbunătățit nivelul de cunoștințe despre euroscepticism și dezinformare, și-au dezvoltat abilitățile de media literacy. Aceștia înțeleg caracteristicile discursului eurosceptic și îl recunosc ușor, înțeleg consecințele acestui discurs și importanța implicării civice și democratice pentru a combate euroscepticismul care amenință democrația, valorile și libertățile fundamentale ale Uniunii Europene. De asemenea, și-au dezvoltat abilitatea de a analiza critic diverse conținuturi și de a identifica știrile false aplicând pașii necesari.

Toți participanții și-au sporit încrederea în sine, sunt mai deschiși față de diversitatea culturală, sunt mai toleranți și cunosc mai bine proiectul european și valorile UE.

În cadrul proiectului participanții au realizat o serie de materiale

Informații despre rezultatele obținute

https://www.stiri.ong/anunturi-ale-organizatiilor/diverse/proiectul-erasmus-step-into-eu-a-ajuns-la-final

https://www.facebook.com/ComplexNatatieTargoviste/posts/4129722507120378

https://www.facebook.com/beyoueurope/posts/2031904117010421 

https://www.facebook.com/beyoueurope/posts/2032410170293149

https://www.facebook.com/beyoueurope/posts/2032410170293149

https://www.instagram.com/p/CbxrBLTsxOD/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.facebook.com/beyoueurope/posts/1844896099044558

https://www.facebook.com/beyoueurope/posts/1625352774332226

https://www.facebook.com/beyoueurope/posts/1779002608967241

 

 

 

 Proiectul Erasmus+ Step into EU a ajuns la final

Organizațiile partenere și-au sporit capacitatea de a opera la nivel european, au făcut schimb de bune practici în tematica proiectului și politicile de tineret referitoare participarea tinerilor, media literacy. Ei sunt capabili să ofere servicii calitative pentru tineri și sunt pregătiți să integreze bune practici, noi metode pentru a combate euroscepticismul și dezinformarea și pentru a promova participarea tinerilor și media literacy.

La nivel național și european proiectul are potențialul de a fi replicat, de a inspira activități similare. Poate motiva organizațiile și instituțiile de învățământ să conceapă activități și acțiuni adecvate în comunitățile lor locale pentru a combate euroscepticismul și dezinformarea.

Proiectul Step into EU combate euroscepticismul tinerilor

Newsletter