Stop Bullying

STOP BULLYING

Tinerii spun stop bullying-ului și cyberbullying-ului

Tinerii spun stop bullying-ului și cyberbullying-ului

CONTEXTUL PROIECTULUI

Una dintre cele mai îngrijorătoare probleme sociale și de sănătate care amenință dezvoltarea armonioasă a tinerilor este fenomenul de bullying. Acest fenomen afectează din ce în ce mai mulți tineri incluzând violență fizică și verbală, amenințări, tachinări, excluziune socială și agresiune psihologică. Studii recente sugerează că hărțuirea în adolescență are efecte negative pe termen lung asupra sănătății mintale a tinerilor adulți. Bullying-ul și violența în școli reprezintă una dintre prioritățile Strategiei Consiliului Europei privind Drepturile Copilului. În toată Europa, 3 copii/adolescenți din 10 sunt hărțuiți. Acest context și voința consorțiului de proiect de a sprijini tinerii în combaterea agresiunii au condus la proiectul „Stop Bullying”.

COORDONATOR PROIECT    

Asociația Be You – ROMÂNIA

PARTENERI PROIECT

Pendik Belediyesi – Turcia

Youthfully Yours S.K. –  Slovacia

European Youth Centre Breclav Z. S. – Cehia

Scop și obiective:

Scopul proiectului a constat în împuternicirea tinerilor cu educația pentru drepturile omului, educație democratică și pentru cetățenie activă, pentru a acționa împotriva agresiunii contribuind la reducerea bullying-ului pe termen lung.


Obiective:

 1. creșterea nivelului de cunoștințe a tinerilor despre fenomenul de bullying, tipurile de bullying, caracteristicile și modul de manifestare al acestuia;
 2. conștientizarea tinerilor cu privire la cauzele și consecințele fenomenului de bullying și cyberbullying;
 3. transferarea de metode eficiente, instrumente bazate pe educația în drepturile omului, democrație și educație pentru cetățenie activă către tineri pentru a acționa împotriva bullying-ului;
 4. informarea directă a minimum 100 de tineri din comunitățile implicate în proiect despre efectele negative ale bullying-ului și cyberbullying-ului.

Profilul participanților

Grupul țintă pentru activitatea propusă a fost format din 30 de participanți din România, Cehia, Slovacia și Turcia. Astfel, mobilitatea a implicat 25 de tineri și 5 lideri de grup cu experiență în munca pentru tineret, proiecte internaționale și educație non-formală.

Tinerii care au participat la mobilitate aveau vârste cuprinse între 14-19 ani și au fost interesați de tema proiectului. Participanții au fost foarte motivați deoarece grupul a inclus tineri afectați de bullying și tineri care au fost martori la acest fenomen. Experiența directă cu agresiunea i-a motivat să se implice activ în prevenirea și reducerea fenomenului de bullying din comunitatea lor și în mediul școlar, dorind să acumuleze cunoștințele și competențele necesare pentru a răspunde și a acționa în fața acestui fenomen. De asemenea, proiectul a implicat și tineri cu oportunități reduse care se confruntă cu obstacole sociale, economice și culturale.

Activitățile schimbului de tineri

Activitățile au îmbinat informațiile teoretice pe tema proiectului cu ateliere practice bazate pe metode activ participative și învățarea prin experiență. Pe parcursul celor 8 zile de mobilitate participanții au fost implicați într-o varietate de activități pe tema bullying-ului și cyberbullying-ului precum:

 • teambuilding;
 • jocuri de cunoaștere;
 • ateliere tematice;
 • joc de rol, mimă;
 • dezbateri, creare de campanii video, creare de postere;
 • propunere de acțiuni concrete de combatere a bullying-ului;
 • city game;
 • vizită culturală, seri interculturale și seri de socializare.

Rezultate

Tinerii spun stop bullying-ului și cyberbullying-ului. Rezultatele proiectului sunt în concordanță cu eforturile și politicile de prevenire și combatere a fenomenului de bullying în rândul tinerilor. În urma participării, tinerii și-au îmbunătățit nivelul de cunoștințe despre bullying și cyberbullying. Aceștia pot identifica cu ușurință formele de agresiune și au devenit mai conștienți cu privire la cauzele și consecințele provocate de agresiune. Schimbul de tineri i-a echipat cu abilități de a acționa în situații de bullying folosind educația în drepturile omului, cetățenia activă și educația democratică. Participanții și-au sporit încrederea în sine, sunt mai deschiși față de diversitatea culturală, sunt mai toleranți și cunosc mai bine proiectul european și valorile UE.

În timpul mobilității, participanții au creat două campanii de conștientizare a cetățenilor și a tinerilor cu privire la efectele bullying-ului și cyberbullying-ului, îndemnându-i prin mesaje să contribuie la combaterea acestor fenomene. Tinerii participanți sunt motivați să lupte împotriva hărțuirii și sunt împuterniciți să acționeze în mod corespunzător prin metode și acțiuni care se bazează pe educația în drepturile omului.

Organizațiile partenere și-au sporit capacitatea de a opera la nivel european, au făcut schimb de bune practici în tematica proiectului și politicile de tineret referitoare la bullying și cyberbullying. Ei sunt capabili să ofere servicii calitative pentru tineri și sunt pregătiți să integreze bune practici, instrumente bazate pe educația pentru drepturile omului pentru a combate bullying-ul.

La nivel național și european proiectul are potențialul de a fi replicat, de a inspira activități similare. Poate motiva organizațiile și instituțiile de învățământ să conceapă activități și acțiuni adecvate în comunitățile lor locale pentru a combate bullying-ul în rândul tinerilor.

Proiect cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+


Stop-bullying-updated-infopack

Activities-Stop-bullying

https://eycb.eu/en/stop-bullying-romania

https://www.ziardambovita.ro

https://www.instagram.com/p/CVkXa-AjI18

https://www.instagram.com/p/CPTLC30HzwZ

https://youthfullyyours.sk/STOP-BULLYING

https://www.instagram.com/p/CVs_do8N

https://www.facebook.com/641012389336078

https://www.globalnpo.org/RO/Razvad/450408968493285

https://beyoueurope.eu/erasmus-plus/stop-bullying

https://incomod-media.ro


https://www.facebook.com/beyoueurope/posts/1922950201239147

https://twitter.com/Asociatia_BeYou/status/1454363018301775873

https://l.facebook.com/l.php?u

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2

Stop Bullying – Romania

https://www.facebook.com/beyoueurope/posts/1860770150790486

https://www.facebook.com/beyoueurope/posts/1866481796885988

https://www.facebook.com/groups/asociatiabeyou/permalink

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%

https://www.facebook.com/beyoueurope/posts/1661577457376424

https://vm.tiktok.com/ZM8vHugYn

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *