EU Defence

EU Defence

“DEBATING THE FUTURE OF EUROPE AND CHALLENGING EUROSCEPTICISM: A JOURNEY INTO MEDIA LITERACY TO FIGHT EUROSCEPTIC NARRATIVES” – EU DEFENCE NETWORK

Programul Europa pentru Cetățeni

Măsura 2.2. Rețelele de orașe – Angajament democratic și participare civică – implicarea cetățenilor

Număr de identificare proiect 612741-CITIZ-1-2019-1-BE-CITIZ-NT

Context proiect

Societățile democratice din UE depind de capacitatea cetățenilor de a accesa o varietate de informații verificabile, astfel încât aceștia să își poată forma o viziune asupra diferitelor probleme politice. În acest fel, cetățenii pot participa în mod informat la dezbaterile publice și își pot exprima voința prin procese politice libere și corecte. Aceste procese democratice sunt din ce în ce mai contestate de răspândirea deliberată, la scară largă și sistematică a dezinformării.

Euroscepticismul s-a îndreptat către cultura politică și populară de masă. Mișcare eurosceptică câștigă mai mult teren cu retorică emoțională și simplificată, în detrimentul discursului rațional, complex și bazat pe fapte pe care noi – societatea civilă – avem tendința de a-l oferi cetățenilor. Mișcarea eurosceptică câștigă mai mult sprijin public, amenințând legitimitatea și popularitatea procesului european de integrare.

Oamenii cu un nivel ridicat de alfabetizare media au o mai bună înțelegere a Uniunii Europene, adoptă o poziție, trag propriile concluzii. Ei discern adevărul de știrile false, nu urmează tendințele și pot avea judecăți mai bune cu privire la realizările și beneficiile UE. Pe de altă parte, oamenii cu niveluri scăzute de alfabetizare media sunt vulnerabili și se lasă impresionați de narațiunile eurosceptice.

Pentru a lupta împotriva acestor probleme, Rețeaua UE Defence și-a propus să găsească modalități de promovare a bunelor practici și dezvoltarea alfabetizării media. Accentul principal a fost pe creșterea nivelului de alfabetizare media în rândul tinerilor prin dezvoltarea unui grup de experți în alfabetizare media care lucrează cu tinerii în școli și în contexte non-formale.

Concentrându-se pe detectarea și expunerea narațiunilor eurosceptice, a canalelor de dezinformare și a tehnicilor de dezinformare, scopul ambițios al acestui proiect a fost de a canaliza criticile la adresa UE într-un motor pozitiv pentru integrarea europeană pe termen lung și de a ajuta spațiul comunitar să se apropie de cetățeni pentru a contracara euroscepticismul.

Rețeaua EU Defence a implicat participarea a 18 țări din Uniunea Europeană.

Proiectul a avut cinci evenimente internaționale, după cum urmează:

  1. Bruxelles (Belgia): întâlnire de lansare proiect;
  2. Bucuresti (Romania): Curs de formare internațional;
  3. Rijeka (Croația): Strategii pentru introducerea alfabetizării media în şcoli;
  4. Demir Kapija (Republica Macedonia de Nord): Dezbateri deschise, conferință și laboratoare;
  5. Bruxelles (Belgia): Conferința finală, prezentarea rezultatelor.

info_template

Newsletter