Toti pentru Democratie

Toți pentru Democrație (All for Democracy)

Schimb de tineri finanțat prin programul UE Erasmus+

Proiectul „Toți pentru Democrație” (All for Democracy), nr. 2018-3-RO01-KA105-061293, cofinanțat din fonduri Europene prin programul Erasmus+ coordonat de Asociația Be You în perioada 15 februarie – 14 septembrie 2019, a ajuns la final.

Statutul democratic al  unei societăți este o valoare inestimabilă, iar implicarea cetățenilor, în special a tinerilor, este vitală pentru continuitatea și buna funcționare al acestui statut. Cercetările sociologice demonstrează că cel mai mare segment al societății cu potențial enorm de schimbare, care poate asigura continuitatea democrației, este reprezentat de tineri. Astfel, participarea tinerilor la viața civică este esențială pentru buna funcționare a societății și implicit a democrației. Totodată statisticile globale arată că tinerii au un interes scăzut față de participarea la viața democratică, față de contextul politic și instituțiile statului.

Consecințele slabei implicări în societate și lipsa participării la vot sunt vizibile în majoritatea țărilor UE, în special în Europa de Sud-Est. În țări precum România, Polonia și Ungaria, situația politică este  caracterizată de instabilitate ducând la izolarea acestor țări de Uniunea Europeană, sporind eurocepticismul și lăsând partidele populiste să câștige teren. Toate acestea amenință regimurile democratice din Europa, statul de drept, justiția și separarea puterilor în stat. Pentru a lua lupta cu acest fenomen, încurajarea participării tinerilor la viața democratică, implicarea în societate la toate nivelurile din Europa a devenit un obiectiv-cheie al Uniunii Europene, dar și al societății civile.

Tema democrației și a cetățeniei active reprezintă o prioritate și pentru Asociația Be You, astfel proiectul „All for democracy” a avut ca scop promovarea participării tinerilor la procesul electoral, dezvoltarea spiritului civic și încurajarea implicării în viața democratică. Mobilitatea s-a desfășurat la Aninoasa, în perioada 5-14 mai 2019,  cu participarea a 30 de tineri din România, Polonia, Portugalia, Spania, Slovacia și Turcia și a făcut parte din evenimentele organizate la nivel european în ”Săptămâna Europeană a Tineretului” –  https://europa.eu/youth/week/event/1462_ro și din campania ” De Data Asta Votez”, coordonată în România de Biroul de Informare a Parlamentului European – https://romania.dedataastavotez.eu/190509_ro_beyou?fbclid=IwAR361EShRh4dXLiuVOA0sH-9co63gvYmKYtkbuAi21fPKcECYUCP9kpvU2s .

Proiectul a avut ca obiective creșterea nivelului de cunoștințe despre democrația europeană, implicarea civică și cetățenia activă; conștientizarea importanței implicării în procesul electoral la nivel european, național și local și în viața democratică; încurajarea practicării cetățeniei active și participarea la procesul electoral a tinerilor participanți și a tinerilor din comunitățile organizațiilor partenere. Obiectivele au fost atinse cu succes prin intermediul activităților care au avut la bază metode de educație non-formală precum dezbateri, ateliere practice, simulări, joc de rol, prezentări, discuții libere, lucrul în echipă, întâlniri cu autoritățile locale, seri interculturale, creare de postere și de videoclipuri, implicând tinerii pe deplin.

Una dintre cele mai importante activități din cadrul mobilității a avut loc în data de 9 mai când am sărbătorit Ziua Europei printr-un eveniment organizat la Curtea Domnească din Târgoviște, unde cei 30 de tineri participanți au interacționat cu autoritățile locale și cu alți tineri din comunitate. Evenimentul a oferit ocazia tinerilor să prezinte situația participării tinerilor la viața democratică din țările lor și au făcut schimb de bune practici în privința modului în care sunt implicați tinerii în procesul decizional. Toate activitățile au avut contribuție enormă la rezultatele obținute. Printre cele mai semnificative rezultate enumerăm metode de educație non-formală găsite de tineri prin care să stimuleze participarea în procesul electoral și viața civică, realizarea campaniilor foto – https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1187230781477763&type=3  și video – https://www.youtube.com/watch?v=upChxTU7VMo , https://www.facebook.com/beyouromania/videos/835202310180048 care au avut ca scop conștientizarea importanței participării tinerilor la procesul electoral. Campaniile s-au bucurat de un impact imens, clipul video fiind în primele 6  la nivel european în campania #thistimeimvoting, iar impactul total în mediul online măsurabil a depășit 30000 de persoane. De asemenea, rata de participare la alegerile europarlamentare în rândul tinerilor din comunitățile participante la proiect a crescut semnificativ.

Mulțumim partenerilor proiectului Stowarzyszenie Sztukater – Polonia, Agência Local de Juventude das Beiras e Serra da Estrela – Portugalia, Educadaje – Spania, Youthfully Yours – Slovacia,  și Afyonkarahisar Guzel Yarinlar Dernegi-Turcia pentru implicarea activă în proiect și pentru munca depusă în comunitățile lor prin activitățile de diseminare.

CAMPANIE FOTO

Good life is not a given. We have to vote for it! #dedataastavotez #tymrazemglosuje #estavezvoto #tentorazidemvolit #destavezeuvoto #buseferoykullanıyorum

CAMPANIE VIDEO

De data asta, nu este de ajuns să speri că viitorul va fi mai bun: de data asta, fiecare dintre noi trebuie să își și asume responsabilitatea pentru viitor! #DeDataAstaVotez #Europa #AlegeriEuroparlamentare #yeslavot

Publicată de Asociatia Be You pe Sâmbătă, 25 mai 2019

DISEMINARE:

 • EU Particip – activitatea și-a îndreptat atenția asupra drepturilor și responsabilităților celor mai importanți 4 actori implicați în funcționarea unei societăți democratice (cetățenii, guvernul, sectorul ONG și media).
 • Toți pentru democrație – evenimentul a fost dedicat Zilei Europei și a dat ocazia tinerilor din comunitate să interacționeze cu participanții la proiectul „All for Democracy”, să sărbătorească împreună și să afle cum se pregătesc pentru alegerile europarlamentare alte țări din Uniunea Europeană.
 • Votez pentru viitorul meu activitatea a reprezentat o simulare a procesului electoral care a oferit tinerilor, mai ales celor care s-au aflat la primul vot, ocazia să experimenteze acțiunea de a vota și de a înțelege modul de desfășurare a acestui proces.
 • Viitorul meu european trece prin cabina de vot – activitatea a avut loc în aer liber și a constat într-o discuție liberă despre democrație, implicarea tinerilor și procesul electoral. De asemenea, tinerii au avut la dispoziție materiale informative despre alegerile europarlamentare și Uniunea Europeană.
 • Conferința de final – eveniment de valorizare în cadrul căruia au fost prezentate rezultatele și materialele obținute în urma proiectului.
 • Sunt tânăr și votez pentru viitorul Europei – activitatea s-a desfășurat sub forma cafenelei publice la Facultatea de Științe Politice-SNSPA București, una dintre temele majore abordate fiind „Beneficiile implicării tinerilor în procesul electoral european” și importanța motivării tinerilor să se implice activ în viața civică.
 • Noaptea Alegerilor – eveniment în cadrul căruia au fost dezbătute rezultatele preliminare ale alegerilor europarlamentare alături de jurnaliști, analiști politici, sociologi, reprezentanții guvernamentali și diplomați ai statelor membre, reprezentanți ai fundațiilor partidelor europene, reprezentanți ai mediului academic, studenți și voluntari ai campaniei De Data Asta Votez. În cadrul evenimentului am vorbit despre modul în care am desfășurat activitățile proiectului „All for democracy” în comunitatea locală și impactul produs în rândul tinerilor care au ieșit în număr mare la vot.
 • Workshop Democracy – affects our decision on Sustainable. În cadrul atelierului participanți la proiectul „All for democracy” au vorbit despre tema proiectului, importanța participării tinerilor la viața democratică, au prezentat videoclipul și posterele de campanie.
 • Conferință la Universitatea da Beira Interior din Covilhã. Participanții la proiect au prezentat colegilor proiectul și experiența din proiect,programul Erasmus+, au dezbătut pe tema democrației și au vizionat clipul de campanie.
 • Debate with National Green Crescent Association –Activitatea a avut ca temă principală participarea tinerilor la viața democratică și la alegeri. Au fost împărtășite activitățile de conștientizare din proiect care au avut ca scop motivarea și încurajarea participării tinerilor cât și metodele aplicate de celelalte țări.
 •  Meeting at Zonguldak Karaelmas University. În cadrul activității a avut loc prezentarea generală a proiectului „All for democracy”, activitățile desfășurate, s-a vorbit despre alegerile europene și despre situația participării tinerilor la viața democratică la nivel European.
 • Students meeting– Întâlnire cu studenți de diferite origini în cadrul căreia a fost povestită experiența din proiect, activitățile pe tema democrației și participării tinerilor. A fost prezentat proiectul Erasmus+.
 • University Club meeting – eveniment pe tema democrației cu studenții de la Clubul Studenților în cadrul căreia a fost valorificată experiența din proiectul „All for democracy” și au fost împărtășite rezultatele proiectului.
 • Meeting at Marmara University- Prezentarea proiectului „All for democracy” și discuție despre sistemul democratic ale altor țări. Prezentarea programului Erasmus+ și impactului produs de acesta pe plan personal și profesional.

LINK-URI:

Testimoniale ‘All for Democracy’

 • In my opinion Ilona and Adrian you are lovely people and sweet heart people. You take care off all participant very well. I’m glad that I met you. Nice that you show the best Romanian food, tradition and show us Targoviste. Thank you very much! Agnieszka, Poland
 • Everything was very good for me. Especially, the host organization was quite good. A week was fruitful for me. I saw different people from different countries. I’ve known very valuable people. I learned from them. I enriched my world of thinking by seeing different perspectives. It was a memory that I will never forget. The only drawback for me is that I can’t speak enough English. Also the subject of the project was very interesting. Thank you very much to the host organization. Mehmet, Turkey
 • It was amazing to meet group of people from different country with open mind, who want to do something, smart. We had opportunities to combine different world, points of view. We shared moments of laughter, joy, difficulties enriching our lifes. Karol, Poland
 • This project was far better than I expected. We had the programme full of very interesting activities. I really appreciated that every activity shared with educational parts and afterward we could lead fruitful conversations about the situation in our countries. Thanks to that we learned new things and could improve our language skills. What was a little bit negative: I felt like some of us didn’t have enough knowledge about political systems and situation in their countries so is seemed like they have no problems. All in all, thanks a lot for this wonderful experience! Best wishes, Marci, Slovakia
 • Thanks to this project, I learned a lot about the perspective of democracy in other countries. The project should be attended by all young people. I learned a lot about European Union. Everything was nice. Ilona and Adrian worked hard for us. Adrian is a complete father. Thank you for everything! Sevdenur, Turkey
 • This was my first Erasmus project, but I hope so wasn’t the last. It was a wonderful experience, I learned more about democracy, EU institutions and I met other countries. Justyna, Poland
 • A great experience! I didn’t know about Erasmus+, but I wish I repeat it. Ilona and Adrian are the best of this adventure. Thank you so much for everything! Angie, Spain
 • In this project I learned about democracy and the European Parliament. I liked very much the intercultural nights. Alexandra, Romania
 • It was a great experience and I will remember this for the rest of my life. And hope to keep in touch with everyone here because I met wonderful people. Mariana S., Portugal
 • This project is my first Erasmus+ project. I learned other countries democratic life, I learned a lot of things about democracy. I have learned to collaborate with other countries young people. I felt good emotions during this project. I met different people. After this project, I will say I have got a lot of friend from Earth. Project issue was good. I will use what I learned. Thank you for everything! Okay, Turkey
 • The project and my experience were perfect! I loved the activities, they were very original and managed to achieve the goals. Now, I want to know and learn more about this topic and share my knowledge and my experience with my community. My score 12/10. Special mention for the work and attention of Ilona and Adrian. They were amazing. Pedro, Spain
 • This wasn’t my first Erasmus+ project. But I thing you create something special here in Aninoasa in Romania. I never seen that good leader of the project like Ilona is. She is (still is) so great, helpful, she really take care about us and give us even her private time. I think only person with mission, with values can do this. We need more people like you in community, country, EU, UN, world. I hope so in the future can see you in important position with decision role. About project, I can say it was amazing experience. The group of people who spent private time here for democracy, for new friendships and new skills. Activities of the project were great, every lesson in our daily plan was necessary to create an idea: a civil society based on the principle of cooperation. Thank you! Julia – Poland
 • Since this is my first project I have participated in I cannot make comparison. But I had a lot of fun here and spending 10 days with people from different cultures was a great experience for me. I felt foreign to them in the first days but I got used to this project very quickly and I am having more fun. Participation in this project has increased my interest in researching English and democracy. I am looking forward to participating in the next project because this project has added value to me and incredible experience for me. I would like to thank Be You Association who hosted us with hospitality. I hope we meet again. Special thanks to Ilona and Adrian. Busra, Turkey
 • I didn’t know what the Erasmus+ experience would be like, at first I was somehow frightened. But from the first moment, I started to enjoy. Thanks to Ilona work, I have felt at home. I have met wonderful people. I have acquired knowledge that I never thought I could have. And I would repeat the experience without hesitation. It has been one of my beautiful experience of my life. Thank you so much for everything. With love, Alba – Spain
 • I am really delighted with the experience and the project. Not only have I had the opportunity of learning, but also I had the opportunity of meeting new people, traveling and especially making great friends. During this trip I have changed my mind and I feel that I can improve my live and the live of the rest. Now I feel that I am able to face new experience and challenges. I hope that I can repeat this experience soon. Javier – Spain
 • It was a wonderful experience from the beginning to the end. I was able to grow as a person and meet many people and many different cultures. I’ll not forget. Mariana, Portugal
 • The whole week was an amazing experience. From meeting new people to learning about democracy, parties, it was awesome! Regret nothing! Jorge, Portugal
 • I really enjoyed this week, the accommodation, the activities, the people. I’m leaving this richer as a person and as a more active and instructed citizen. Hope to see you guys soon and to spread the word. Beatriz, Portugal
 • A huge shout-out to Ilona, Eszter and Adrian for putting up with us and always being able to help us. You were great. One of the best experience of my life. This is not my last time in Erasmus+, I loved it. Goncalo Luis, Portugal
 • Project All for Democracy in Aninoasa provided me with useful information about the world I live in. Democracy became an important thing in my eyes. Our facilitator Ilona was friendly! Now it’s time to go home, I don’t really want to go. I made many friends and would like to stay here with my large international family. Thank you Asociatia Be You, Ilona, Adrian, last but not least, Thank you EU! My education about the most important things is better now, thanks to you! Eliska, Slovakia
 • What I liked the most is the coexistence with other. Ilona, Eszter and Adrian helped us a lot to feel at home. I have learned a lot and I have improved my English. Now, I feel strongly to travel alone, to search job far away from Spain, and meet new people and places. Thank you very much! Jose, Spain
 • In my opinion the whole project was a wonderful experience. It was not only very important, but also it was creative, fun and educational. The best part of this project were organizers, Ilona and Adrian. Ilona is so motivated and passionate about the topic. Those characteristics lets me get involved in the subject very much. Adrian is amazing person, always so earger to help. I’m very happy I met them. I wish them a lot of success. The project ‘All for Democracy’ was amazing. I recommend to be part of Be You Association for everyone at least for few days during Erasmus+ exchange. Much love, Kamila, Poland
 • In this project I learn to make part of a big group from different countries with different ideas and personalities. Roxana, Romania
 • Everything was good for us. We learned lots of info, the common problems from other participant countries what had, their youth participant problem to elections. We are reacher in information about European institutions. We descovered culture of other participating countries. Fatma, Turkey
 • I think I don’t have a specific thing to point out, I just want to thank for this great experience. It was very well organized, we could always expect something good and we could always  rely on Ilona, Adrian or anybody here. I believe it was really well and carefully prepared. Just a little less meat next time, but overall the meals were tasty too.  Maria, Slovakia
 • I think that all were prepared for us. I felt that I’m on vacation not exchange. The topic was close to us. I admire Ilona for waiting us when we come from the party. Was 5 o’clock and Ilona waited for us. Thank you for your care about us! Thank you for all opinions, experiences, people and friends from other countries. With good wishes, Adriana, Slovakia
 • This project helped me to become more sociable and talkative. I love that I had the opportunity to make part of it and I tried to be as involved as I could, learn new things and make friends. Hopefully, in the near future I will take part in other projects too and to be able to share my experience and what I have learnt here. Maria – Romania
 • I would like to thank whole organizing team for creating this amazing project. While I didn’t learn a lot about democracy in general, it certainly broadened my horizons and enable me to learn about the state of democracy in other countries. This project and participants have strengthened my belief that despite the rise of nationalism and populism positive change is still possible. It was good meeting people from other countries with passion for Europe or at least enough about it to sign up for an Erasmus+ project. Thank you and I wish you all the best in life and also at other Erasmus+ projects! Dusan, Slovakia

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *