LOOK CLOSER – pe urmele știrilor false
Schimb de tineri finanțat prin programul Erasmus+ al Comisiei Europene
LOOK CLOSER – pe urmele știrilor false. Evenimentele sociale și politice din ultimii ani ne-au demonstrat că educația media nu este doar importantă, ci absolut esențială. Depinde foarte mult de dezvoltarea competențelor media dacă devenim un instrument al mass-media sau dacă folosim media ca pe un instrument.
DATELE PROIECTULUI
Durată: 21 luni (1 aprilie 2021 – 31 decembrie 2022)
Mobilitatea proiectului: 21-30 aprilie 2022
Loc desfășurare: Târgoviște, Hotel Dâmbovița
Participanți: 30 de tineri
Țări participante: România, Bulgaria, Lituania, Slovacia, Spania, Portugalia
Teme abordate: media literacy, știrile false, atacurile cibernetice și securitatea cibernetică.
CONTEXTUL PROIECTULUI
Societățile democratice ale Uniunii Europene depind de capacitatea cetățenilor, în special a tinerilor de a accesa o varietate de informații verificabile. Astfel, își pot forma o viziune asupra diferitelor probleme care afectează atât comunitatea lor, cât și comunitățile naționale și internaționale.
În contextul propagării știrilor false, capacitatea tinerilor de a-și folosi gândirea critică în selectarea informațiilor referitoare la evenimente sociale și politice este extrem de importantă pentru unitatea Europei și a viitorul democratic al acesteia.
PARTENERI PROIECT
Asociația Be You – Romania – coordonator
Youth House – Bulgaria
DARNOJE – Lituania
Youthfully Yours SK – Slovacia
Intercambia – Spania
AJITER – Portugalia
SCOP ȘI OBIECTIVE
Scopul proiectului este de a crește abilitățile de media literacy în rândul tinerilor, împuternicindu-i să se implice mai mult în societate, să devină cetățeni activi și informați, conectați la evenimentele sociale și politice din jurul lor într-un mod foarte informat.
Obiective:
- promovarea educației media și beneficiile acestuia în rândul tinerilor;
- dezvoltarea abilităților de alfabetizare media în rândul tinerilor cu accent pe evaluarea critică a conținutului media, a informațiilor, înțelegerea critică a evenimentelor politice și sociale;
- creșterea interesului tinerilor pentru a fi mai implicați în societate participând activ la viața democratică la nivel local, național și european și la procesul de luare a deciziilor;
- creșterea gradului de conștientizare a tinerilor din comunitățile locale participante cu privire la importanța alfabetizării media pentru participarea democratică a tinerilor.
PROFILUL PARTICIPANTULUI:
Grupul țintă pentru schimbul de tineri este format din 24 de tineri cu vârsta cuprinsă între 18-26 de ani și 6 lideri de grup cu vârsta de peste 20 de ani, fără limită de vârstă superioară.
CUM APLICI?
- Citești informațiile complete despre proiect, disponibile în Infopack-Look-closer;
- Completezi Formularul de selecție.
Procesul de selecție este deschis până la data de 21 martie 2022.